Seiten

Donnerstag, 3. März 2011

Focus!

Focus

Cunoaste-ți adversarul și pe tine însuți și nu-ți va mai fi frică de deznodământul a 100 de bătălii - Sun Tzu în Arta razboiului

Azi vreau să vorbesc despre unul dintre cei mai mari inamici ai noștri: împrăștierea.

Ți se întâmplă și ție? Te trezești plin de elan și te descoperi seara obosit, băgat într-o grămadă de chestii minore, care mai de care mai urgente și necesare (sau pur și simplu atractive ;-) și care doar te-au distras de la scopul tău?

Mail-urile, care trebuie verificate, convorbirea telefonică, care a durat totuși mai mult decât te-ai așteptat, uitat un pic la televizor (Trebuie să fim informați!), o discuție mică cu vecinul, pauza de cafea prelungită cu colegii, articolul cu titlu interesant în revista lăsata deschisă... și uite cum s-a dus deja ziua și cum motivația de azi dimineață s-a pulverizat și țelul tău trebuie (iar!) să aștepte până mâine!

Câte dintre țelurile tale supraviețuiesc? Câte mai strălucesc prin praful uitării?

Și nici măcar nu vorbesc de țelurile yoghine, ci și de cele absolut normale, banale, cotidiene!

Există un singur antidot: focus!

Ce vreau să spun? Ce procese se ascund în spatele acestui cuvânt marțial?
Următorii cinci pași:

1.- Pune-ți pe o listă toate opțiunile! Tot ceea ce porți cu tine în cap acum!

2.- Important: Alege doar una dintre ele!

3.- Sigur că alegerea ta este esențială, drept care nu te lua după prioritățile de ieri, dar nici nu te lăsa impresionat doar de așa zisele stringențe de azi. Folosește-ți forta subconștientului și lasă-te ghidat de propria-ți intuiție! Și dacă se întâmplă ca taman azi ;-) să nu-ți percepi vocea intuiției, pune-ți niște întrebări:

  • Chiar trebuie făcută chestia asta?
  • Și dacă totuși da, neapărat acum?
  • Ce s-ar întâmpla, dacă totuși n-aș face asta acum?
  • Trebuie neapărat să fac EU asta sau o pot totuși delega?
  • Care e de fapt țelul meu?
  • Folosește, ceea ce vreau să fac, acestui țel?

4.- Ok, ai ales una? Ține-te acum de ea și păstrează-ți mereu prezent țelul. Dacă nu reușești, dacă observi ca atenția îți joacă deseori feste, atunci citește următoarea postare despre câteva tehnici de concentrare.

5.- Asta înseamnă explicit ca, pentru o bucată de timp, să refuzi activ orice altceva!!! Reține: focus implică concentrare, condensare, reducerea alternativelor. Practică concentrarea și modestia, focalizează-te doar pe un țel și totul o să fie bine! ;-)

Te pot auzi deja: "Pentru o bucată de timp"... cât de lungă este această bucata de timp?! Nu trăiesc într-o mânăstire, am o mie de chestii de rezolvat!. Te-nțeleg pe deplin - ai, te rog, răbdare până la una din postarile următoare!

Până atunci îți recomand să faci un test de bază simplu: analizează-ți situația actuală și compar-o cu imaginea țelului tău. Asta ar trebui făcut des și regulat și mai ales atunci când nu mai știm unde anume ne găsim pe drumul spre realizarea țelului sau dacă ne-am uitat parțial țelul și, corespunzator, ne-a mai pierit din elanul inițial și din concentrarea zilnică.
N-ai reușit încă: Dă-i înainte!
Ți-ai atins țelul: Bifează-l (Wow, ce sentiment! ;-) și fixează-ți imediat țelul următor!

Repet: toate astea nu se referă doar la practica ta yoga (ca de exemplu două asane zilnice, 30 de minute de meditație, exerciții de concentrare etc.), ci la tot ceea ce-ți fixezi ca țel, de la a rămâne neperturbat în timpul zilei, până la a face mai mult sport sau a mânca mai puține dulciuri. Scopurile tale sunt doar etape pe cale, ele trebuie atinse în această viață și nu să rămână doar niște vise!

Technorati Tags: ,

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen