Seiten

Samstag, 19. März 2011

Trataka

 

Trataka

Să păstrezi mereu țelul în fata ochilor trebuie și poate fi învățat, iar Trataka este tehnica potrivită pentru asta.

Trataka înseamnă în sanscrită a privi continuu și este una dintre cele mai importante și simple exerciții de concentrare în yoga. Când practici Trataka te uiți încontinuu la un obiect, fără să închizi ochii sau să clipești în acest timp.

Pentru asta ai nevoie de un obiect - obiectul tău de concentrare!

Acesta trebuie să fie simplu și să te atragă spontan cu ceva. Lista posibilelor obiecte pentru concentrare e practic nelimitată. Iată câteva propuneri: un punct negru, soarele (însă doar la răsărit/apus, atunci când e încă roșu și lumina are o intensitate corespunzător redusă), cerul, imaginea proprie în oglindă, ochiul altcuiva, întunericul, reflexia lunii în apă, un cristal, un nasture, o poză a unei persoane iubite, flacăra unei lumânări...

Alege-ți atent un obiect pentru concentrare și păstrează-l apoi!

Trataka implică, mai întâi, să te uiți la obiectul concentrării tale cu ochii foarte relaxați și liniștiți. Întreaga ta atenție trebuie să se focalizeze asupra obiectului de concentrare. În caz că te descoperi totuși visând cu ochii deschiși sau cu gândul în altă parte, revino blând la obiectul inițial. În momentul în care simți o cât de mică senzație de discomfort, închide ochii și rămâi astfel o vreme. Deschide-i apoi și reia exercițiul.

Atunci când poți să realizezi cu ușurință asta, treci la faza următoare: integrează acum, pe lângă concentrare, si vizualizarea. Aceasta intervine atunci când închizi ochii. Concentrează-te asupra imaginii în negativ, care apare imediat ce închizi ochii. Sau imaginează-ți obiectul tău de concentrare, exact așa cum tocmai l-ai văzut înainte să închizi ochii. Această imagine apare, poate, nu foarte clar la început - exersează mai departe și se va îmbunătăți. Imaginea va apărea și, după o vreme, va dispărea - o readuci și, după un timp, va dispărea iar. Aceasta se va repeta de câteva ori, până când nu vei mai vedea nici o imagine. Deschide iar ochii și reîncepe exercițiul!

Următoarea etapă implică să nu te mai concentrezi asupra obiectului extern. Începi direct cu ochii închiși și readuci imaginea obiectului tău de concentrare în fața ochilor interiori, fără să îl mai fixezi cu privirea înainte. Astfel îți antrenezi, în continuare, nu doar puterea de concentrare, ci și capacitatea de vizualizare și, implicit, memoria.

Și prin asta te apropii de ideea inițială: a păstra țelul în fața ochilor!

Ce înseamnă asta exact? Cum se face așa ceva?

Pentru început, trebuie să-ți fi găsit un țel.
Ce-ți dorești? Ce vrei să realizezi întâi și-ntâi? Și mai ales: cum formulezi asta?

Iată o listă care ți-ar putea fi de ajutor:

1.- Definește-ți țelul cât se poate de concret și exact. Clarifică toate întrebările posibile (de exemplu, determină tot ce ai nevoie și/sau pune-ți un termen limită pentru realizare, dacă așa ceva este posibil etc.)

2.- Fii atent la formularea țelului: evită orice comparații și formulează doar pozitiv!

3.- Fă o verificare ecologică: ce consecințe are pentru tine și cei din jurul tău dacă îți atingi scopul?

4.- Este un țel realist?

5.- Este chiar un țel de dorit? Vrei asta din toată inima? Ești total convins sau există, totuși, rețineri?

6.- Depinde doar de tine dacă-ți poți atinge țelul?

7.- Poți să-ți măsori cumva progresul pe drumul către țelul tău? Definește țelurile etapelor intermediare, dacă este posibil.

Folosește aceste șapte puncte ca pe o check-list, după ce ți-ai găsit un țel.

Și acum, după ce ți-ai găsit un țel și l-ai mai și formulat după toate regulile ;-), vizualizează-te, te rog, imediat după ce ți-ai atins țelul.

Imaginează-ți situația cât poți de bine, cufundă-te complet în acel moment, în care tocmai s-a întâmplat ceea ce-ți dorești și simte plenar tot ce se întâmplă, ascultă eventualele sunete... lasă-ți toate simțurile să ia parte la acest moment... și tot ceea ce percepi atunci (= vezi, auzi, simți ș.a.m.d.). Acesta este obiectul concentrării tale, care trebuie vizualizat cât mai des și păstrat cât mai mult, conform tehnicii de Trataka prezentate mai sus. Este absolut necesar să menții această imagine (completată cu sunete, senzații, miros ș.a.m.d.) în fața ochilor interiori, și nu drumul care duce acolo, pentru că sunt multe drumuri care duc la țelul dorit.

Și acum, la lucru! Care îți este următorul țel?

Technorati Tags: , , ,

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen