Seiten

Freitag, 5. November 2010

David’s Anatomy ;-)

Coulter - Anatomy Of Hatha Yoga.jpg

În ultimul post am menționat scurt o carte pe care vreau să orecomand acum: Anatomy Of Hatha Yoga, de H. David Coulter (Faptul că prima carte pe care o recomand în acest yoga-blog este una de anatomie vorbește pentru sine ;-).

Autorul, doctor docent în anatomie, a lucrat la această carte timp de 25 de ani.

Coulter nu este însă doar un expert în anatomie, ci și un practicant yoga, ceea ce - după părerea mea - îl califică suplimentar și îi conferă o ușurință si competență neegalată în descrierea modului în care acționeaza yoga asupra corpului nostru.

Cartea sa explică multe lucruri pe care le simțim în practica yoga, fără a avea însă o explicație pentru asta. De exemplu: de ce e mai ușor să rămâi mai mult timp într-o postură de meditație dacă stai cu șezutul puțin mai ridicat.

Încă două exemple scurte:

a) Explicația sa la reflexul myotatic (cunoscut și ca reflexul Liddell-Sherrington) îți permite să înțelegi de ce în yoga marea majoritate a mișcărilor sunt lente.

b) Prezentarea rolului aparatului Golgi (Dictyosom) argumentează în favoarea efectului de avalanșă, care survine în urma unei practici zilnice. (À bon entendeur, salut! ;-)

În concluzie, o carte minunată, nu doar pentru yoghini, ci pentru oricine vrea să înțeleagă cum acționează yoga în corpul nostru.

Technorati Tags:

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen