Seiten

Montag, 1. November 2010

Chiar zilnic?!

Groundhog Day.jpg

Am scris în postingul anterior despre faptul că practica zilnică este esențială.

Chiar "zilnic"?! Asta înseamnă în fiecare zi! Nu vorbești serios, așa-i?! Poate că n-ai chef în fiecare zi de yoga... sau poate ai tocmai ceva mai bun de făcut!

Chiar zilnic însă! În fiecare zi, fără nici o excepție!

Este realist așa ceva? Poți să faci ceva chiar zilnic, o viață întreagă?

Eu cred că da! Facem deja o grămadă zilnic: mâncăm, bem, ne spălăm (despre spălatul pe dinți am vorbit deja suficient ;-)... de ce să nu fie yoga practicată tot atât de des?! De ce nu ne întrebăm niciodată: "Chiar trebuie să mănânc și azi?! E o tortură - poate că azi n-am chef să mănânc!", în schimb ne punem practica yoga mereu sub semnul întrebării?
Despre asta am vorbit și în ultimul posting.

Poate că ești doar tu prea exagerat?

Cred însă că nu-i așa.

Swami Shivananda Saraswati spunea că nu ar renunța nici măcar o zi la practica yoga, datorită profundelor efecte pe plan fizic și psihic pe care aceasta le are asupra sa.

Și H. David Coulter explică în cartea sa excepțională Anatomy Of Hatha Yoga de ce există chiar și o explicație anatomică - dar despre asta mai mult în următorul post.

Cunosc însă suficienți oameni absolut normali care fac de ani de zile yoga zilnic.

Există o mulțime de factori care tind să ne îndepărteze mai degrabă de starea de echilibru: stresul zilnic, oboseala, fluxul constant de informație, o alimentație ne-echilibrată, noxe din mediu, prea puțină mișcare etc. Principiul al doilea din termodinamică - Entropia crește în orice sistem - e valabil și în viața noastră... În definitiv, entropia câștigă mai devreme sau mai târziu acest meci, și anume atunci când corpul nostru se cufundă total în dezordine și murim.

De aceea, orice încercare de a contracara această tendință spre haos prin yoga alină durere, vindecă răni, face - magic! - ordine, liniște, oferă mai mult timp și spațiu.

Cum arată exact practica yoga e o altă întrebare. Răspunsul la această întrebare se orientează după scopurile pe termen lung și se adaptează zi cu zi la nevoile acute, astfel încât nu este niciodată plictisitor. Dar ceea ce contează este: zilnic!

Urmează astfel exemplul broaștei țestoase din fabula cu Ahile: fă zilnic un pas, indiferent cât de mic sau încet, și vei reuși să învingi cele mai mari provocări ale vieții! Acest mic pas zilnic îți dă siguranța că trăiești, că faci ceva pentru viața ta, că nu renunți. O să te întărească atât fizic, cât și psihic, confirmându-ți zilnic că poți, că vrei, că ști cum să faci și că acționezi ca atare. Iar pe acest fundament îți bazezi practica, cu această siguranță avansezi: în fiecare zi, tot mai intensiv.

Practica ta zilnică are un efect de apă vie - bea zilnic din ea!

Technorati Tags: , ,

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen