Seiten

Samstag, 30. Oktober 2010

Yoga = spălatul pe dinți?!

IMG_4784.jpg

Fiecare dintre noi are o rutină zilnică. În ea sunt incluse nu neapărat cele mai palpitante lucruri din viața noastră, ci mai degrabă cele absolut necesare.

Un exemplu banal: spălatul pe dinți! Cine poate spune că e pasionat de spălatul pe dinți?! Banal? Cu siguranță! În același timp însă e o necesitate, astfel încât o facem zilnic și gata!

Unele dintre aceste activități ne apar uneori chiar drept corvezi ("Mamă, chiar TREBUIE să mă spal pe dinți? Și azi?!" ;-), însă ele au grijă să funcționăm optim și să evităm astfel probleme ulterioare. Sunt, în definitiv, strategii pe termen lung, făcute să ne îmbunătățească viața - le-nvățăm și, cândva, le facem semi-automat, fără să mai remarcăm.

Cum optim este relativ și subiectiv în același timp, există diferențe între micile noastre rutine. Asta explică poate de ce unii dintre noi funcționează mai bine și alții mai puțin.

De ce această introducere?

Pentru a formula o idee: Yoga n-ar trebui să rămână doar preocuparea zilnică a unui anume grup de oameni, ci ar trebui să apară tot atât de normală ca și spălatul pe dinți! Prea des yoga este văzută drept ceva pentru sfârșitul de săptămână, amânată pentru concediu sau privită ca wellness!

În aceasta privință, merită să reții că yoga - ca și alte metode interioare, de altfel – îți oferă o metodă pentru a-ți păstra sănătatea fizică, mentală și, nu în ultimul rând, și pe cea spirituală, chiar dacă în ziua de azi este privită mai degrabă ca un fel de sport exotic.

De aceea, orice omisiune de a practica yoga conduce imediat la necazuri, pe care abia mai târziu le conștientizăm, când... simțim durerea de dinți.

Bineînțeles că orice analogie are, prin însăși natura sa, limite, astfel încât nu vreau să generalizez. Dincolo însă de diferențele imediat sesizabile dintre yoga și spălatul pe dinți (!), există însă și anumite paralele interesante:

  • Pe ambele trebuie să le facem zilnic! Ai mult mai mult de profitat de pe urma unei practici zilnice, decât dacă faci yoga doar o dată, de două ori pe săptămână. Cui i-ar trece prin cap să se spele pe dinți doar de două ori pe săptămână?! În cazul yoga însă tindem totuși să exersăm mai rar... poate și pentru că dinții - exteriorul - ne apar, ințial, mai aproape decât lumea interioară. Sau poate doar pentru că ne spălăm pe dinți de mai multă vreme. Reține, te rog: obiceiurile noastre zilnice sunt cele care au cea mai mare influență asupra noastră.

  • Ambele apar la început ca un chin! Analog întrebării de la început - "Chiar trebuie să-mi spal și azi dinții?" - sunt întrebat mereu cât timp trebuie practicată o anume tehnică! Chiar ca adulți suntem gata să încercăm noi exerciții... mai ales atunci când dau rezultate de durată imediat și nu mai trebuie practicate după asta! ;-)

  • Ambele solicită timp! Ne facem timp pentru atât de multe lucruri care nu ne aduc nimic atât de esențial pe termen lung ca yoga - hai să schimbăm asta!

  • Ambele sună a disciplină impusă din afară! Poate doar la început (orice început este greu!), deși eu cred că e mai degrabă o problemă de perspectivă (vezi și punctul următor).

  • Ambele conduc - în cazul în care sunt neglijate sau chiar uitate îndelung - la durere! O durere pătrunzătoare, vie! Dacă nici asta nu te motivează...

  • Ambele sunt ușor de făcut! Oricine poate să se spele pe dinți și tot așa oricine poate face yoga! Poate nu chiar totul de la început, de aceea sunt concepute tehnicile de yoga astfel încât să permită macar o practică incompletă, care însă chiar și așa are efecte!

Prin urmare: integrează yoga în programul tău zilnic, în rutina cotidiană. Fă din asta ceva natural... cel puțin ca și spălatul pe dinți! ;-)

Technorati Tags:

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen