Seiten

Montag, 9. Mai 2011

Oboseala

Müde

Pe drumul tău către cele 10.000 de ore ;-), vei întâlni poate un obstacol neașteptat: de-abia aveai clar în față țelul propus și tocmai luasei hotărârea fermă să te trezești nițel mai devreme, că te pocnește oboseala!

Nu-i corect :-), așa-i, dar, pe de-o parte, i se întâmplă oricui mai devreme sau mai târziu și, pe de alta, arată doar că există o dizarmonie între input, procesare și output.

Deci, dacă ți se întâmplă câteodată / deseori / de cele mai multe ori (!) să fii obosit, verifică următoarea check-list și aplică, eventual, sugestiile de mai jos:

A Input

  • Mănânci suficient? Dacă răspunsul este Nu! sau Nu știu!, mănâncă mai mult. Atenție însă: prea mult n-o să te facă mai vital ;-), ci doar mai gras / lent / greu și, inevitabil,... și mai obosit!
  • Te hrănești variat? Primești tot ce ai nevoie din mâncarea pe care o consumi? Redu sau elimină în totalitate orice aliment excesiv prelucrat și consumă în schimb mai multe chestii proaspete și simplu preparate!
  • Prea mult input deranjează nu doar pe farfurie, ci și mental: Ai prea mult input mental? Asta implică de la prea multe convorbiri telefonice, până la sarcini de serviciu care te stresează prin răspunderea pe care o pun pe umerii tăi. Dacă descoperi așa ceva, atunci verifică dacă poți delega ceva. Și permite-ți regulat sau cel puțin când și când liniște pur și simplu. Sau, și mai bine, yoga / meditatie!
  • Ce muzică asculți? Dacă muzica pe care o asculți te tulbură sau te face depresiv, înlocuiește-o cu altceva care să-ți dea putere, energie, optimism, chef de viață! Nu-mi spune acum că nu-ți place așa ceva! ;-) Fă doar un test! Verifică cum îți merge după o bucată de vreme cu noua muzică!
  • Practici yoga? Dacă nu (sau nu destul), atunci a sosit momentul să (re)începi! Yoga îți permite să te reîncarci cu energii noi!
  • Ieși pe-afară destul? Contactul cu natura o să-ți dea, de asemenea, impulsuri noi!

B Procesarea

  • Dormi bine? Nu te întreb cât, pentru că asta depinde foarte mult de la individ la individ - însă de un somn bun are nevoie fiecare! Practică mai mult Shavasana înainte să te culci! Și Yoga Nidra!
  • Verifică-ți gândurile predominante! Nu te lăsa dominat de gânduri negative!
  • Te enervezi des? Dacă se mai întâmplă, meditează mai des... și fă și mai mult Shavasana!
  • Amplifică-ți focul interior prin Uddiyana Bandha, Nauli Kriya și Pranayama!
  • Practici periodic tehnici de purificare? Prin asta înteleg atât purificare fizică, cât și mentală. Fiecare murdărie, fie ea de natură fizică sau mentală, e un balast pe care îl cari cu tine și care te face astfel tot mai obosit. Aplică tehnicile de Shatkarma și fă-o regulat, pentru că, indiferent dacă ai înțeles sau nu necesitatea purificării periodice, această murdărie se așterne periodic.

C Output

  • Te obosești prea mult (fizic, mental, emoțional)? Dacă ceea ce faci te epuizează - fie pentru că trebuie să faci asta, fie pentru că vrei să procedezi așa (masochistule! ;-), atunci redu-ți efortul!
  • Te soliciți prea puțin din punct de vedere fizic? Chiar dacă-ți sună ciudat, lipsa activității fizice duce, de asemenea, la oboseală! O solicitare fizică adecvată te păstrează în formă - mergi pe jos, aleargă, mergi pe bicicletă și fă asta afară, nu la sală, așa încât asta nu doar că o să te ajute să te miști mai mult, ci o să te și scoată mai mult în natură (vezi și mai sus).
  • Faci ceva care să-ți placă? Ceva care să te umple de bucurie și care să te facă să uiți timpul? Perfect, fă mai des așa ceva! ;-)

În final, citește articolul ăsta - multe o să se repete, dar multe nu!

Technorati Tags:

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen