Seiten

Montag, 9. Mai 2011

Simte-te! ;-)

Nu întâmplător vreau să revin asupra unor aspecte legate de un anumit efect al practicii yoga.

Ce-aduce yoga? Am mai scris de asta, nu?! Sănătate, stabilitate emoțională... Mai sunt însă și alte aspecte care se remarcă pe așa-zisul plan paralel, iar unul dintre ele este tema de azi: a se simti.

Cum ajungi la asta prin yoga?
Chiar când învăț asane trebuie să fac asta, ca să pot ști cât de mult (ca intensitate, dar și ca durată) pot menține o postură sau pot face o tehnică anume. Dacă doare, sigur că pot să mă-ncrâncenez să fac mai departe, dar n-o să fie folositor :-)

Cu cuvintele lui David Coulter:

Fii atent la semnalele pe care ți le dă durerea!

Ești atent la mesajele pe care ți le transmite durerea sau le ignori? Când ai dureri de spate, îți schimbi corespunzător poziția și activitatea sau pur și simplu strângi din dinți? Îți observi plin de respect și atenție corpul sau te cufunzi într-atât într-un exercițiu dificil, că îl uiți complet? Cine nu ascultă mesajele corpului este un candidat pentru rupturi de mușchi, inflamații ale tendoanelor, nervi iritați și hernie de disc. Pentru a evita accidentele în practica Hatha Yoga, trebuie să îți dezvolți o conștiință și un respect anume pentru corp.
La începutul oricărei ore de Hatha Yoga trebuie să stea hotărârea fermă de a evita durerea. Dacă nu dețineți ani de experiență și nu știți exact ceea ce faceți și totuși vă forțați într-o întindere dureroasă, nu numai că provocați accidente, dar creați și o stare de frică și neliniște. Sistemul dumneavoastră nervos va stoca aceste amintiri și orice încercare de a relua această postură va eșua. Durerea este un cadou - ea ne arată când apare o problemă.
Analizați această problemă în loc să vă faceți exercițiile fără să vă gândiți. Cu ajutorul percepției de sine și sub conducerea unui profesor competent veți putea aplica posturi alternative, cu care să evitați durerea.

David H. Coulter - Anatomy of Hatha Yoga

Că o astfel de atitudine ne ferește de accidente e clar - cu toate astea se mai întâmplă totuși din când în când.

Când anume? Mereu atunci când - dintr-un motiv sau altul - nu sunt 100% prezent, concentrat, când nu mă simt! Mereu atunci când legătura intimă cu mine însumi se rupe undeva și nu mai sunt suficient de atent la mine însumi.

Cu timpul se învață și asta... după câteva zile / săptămâni / luni (unii au nevoie totuși de ani de zile! ;-) și câteva rupturi de mușchi (de!), practicăm mai atenți, mai sensibili, mai concentrați. Durerea este un maestru de valoare! :-/

Asta înseamnă explicit că mereu - atât în timpul practicii yoga, cât și atunci când mănânc, lucrez, vorbesc, conduc etc. - există o a doua instanță a mea, ca un proces în background, care e mereu activ, întrebând: Cum mă simt acum? Cum se simte, ceea ce tocmai fac? Cum este, comparativ cu momentul anterior?

Asta este - după parerea mea - unul dintre cele mai importante lucruri (dacă nu chiar cel mai important!), pe care trebuie să-l învățăm din yoga. Cel puțin atât poate și trebuie să învețe fiecare practicant yoga: să simtă, să se simtă, să aibă o idee clară, despre cum se simte pe sine. Să aibă mereu o stare de referință și capacitatea să-și dea seama cum se simte în fiecare moment. Doar așa îmi pot da seama cum îmi merge azi și cât de departe pot să merg / întind coarda - atât în practica mea yoga, cât și în rest!

Aruncă în final un ochi pe post-ul următor al lui Mark Forster - o cu totul altă perspectivă, nu mai puțin interesantă!

Technorati Tags:

1 Kommentar:

  1. Am citit cartea lui Mark Forster si este geniala. Mai multe despre ea: http://www.castigatimp.ro/posts/review-do-it-tomorrow

    Tot acolo am gasit strategii de organizare pentru o viata mai buna. Are articole faine tipul.

    AntwortenLöschen